Klassieke Barbecue Kip

 


Een hele kip roken op de klassieke wijze gaat als volgt in z'n werk:
Een avond van tevoren:

Leg de kip op een droog en schoon werkvlak of in een ruime schaal, en besprenkel de kip van binnen en van buiten met een dry rub (zie recept hieronder).
Werk met de handen de dry rub in alle hoekjes en gaatjes totdat de vogel mooi egaal bedekt is.

Doe in een kom een flinke hand snippers kers- of beukenhout

Dry Rub!

We hebben het hier over marinade in poedervorm...
Ingredienten:

 

Doe alle ingredienten in een schaal en meng goed door elkaar tot je een mooi egaal poeder hebt.

Gebruik 3.5 tot 4 eetlepels dry rub per kilo vlees. Mag wat meer zijn, maar als je te veel gebruikt wordt de kip te zout.
Doe de overblijvende dry rub in een goed afsluitbare pot of plastic zak. Op een koele en donkere plaats blijft deze rub zeker een paar maanden goed.

Bereidingswijze

De Barbecue
Verdeel de helft van de BBQ met briketten. De kip leggen je straks op het gedeelte waar geen briketten liggen. Om de temperatuur in de barbecue een beetje onder controle te houden, gieten we ongeveer een liter water in de lekbak. Om net iets meer smaak in het vlees te krijgen kan het water geheel of gedeeltelijk vervangen worden door wijn of bier. Tevens wat kleine stukjes nat hout op de briketten gooien. Houd de tempertuur op ongeveer 120 graden.

Giet (of drink ;) ) het bierblik voor de helft leeg. Doe hierin twee eetlepels Dry Rub en een doormidden gesneden teentje knoflook (let op bier kan gaan schuimen door de basterd suiker). Duw de kip op het bierblik.

Na twee uur warm roken zonder de deksel te vaak te openen, zou de kip goed gaar moeten zijn.
Je kunt dit checken met een vlees-thermometer die in de dikste delen van de kip zo'n 80 graden aan zou moeten geven.

Tijd om aan te vallen...